Välj rätt hundras för dig

 

Du har bestämt dig för att skaffa hund. Vardagen du lever är optimal för att du ska kunna ge din hund det bästa och ekonomin är stabil nog att klara av alla utgifter som kommer med ett hundköp. Nu är det dags att bege dig ut på nätet, besöka uppfödare och leta upp en valp som passar dig, men hur vet man vilken hund man ska välja?

Ett mycket vanligt misstag som många människor gör är att de väljer hund utifrån utseendet. Vi vet att det kan vara svårt att stå emot den där söta lilla valpen (rasen) som du länge har tittat på, men att välja en hund efter utseende är sällan en bra idé. Alla hundraser har sina egna egenskaper och detta utöver den egna personligheten.

En ras som passar din vardag

För att veta vilken hundras som passar dig bäst kan du använda dig av olika test och guider på internet, men du kan också ta fram rasböcker om hundar och läsa om de olika raserna som intresserar dig. Det är viktigt att du hittar en ras med egenskaper som passar in i din vardag. Är du väldigt aktiv och vill ha en hund som ska kunna hålla jämna steg på joggingrundan eller älskar du att ligga slängd på soffan mesta delen av tiden? Hur är det med utrymme i din bostad? En stor hund kräver naturligtvis ett större hem än en mindre.

Rasens olika egenskaper

Alla hundar, precis som vi människor, har olika personligheter. Utöver detta har dock även de olika raserna olika egenskaper som kan vara bra att tänka på och anpassa sig efter. Vissa hundar har t.ex. mycket mer energi än andra. Vissa kräver mer mental träning och vissa behöver en stadig och stabil hand när det kommer till uppfostran. En del är hoppiga, andra mer lugna och tålmodiga och hur fungerar rasen tillsammans med barn eller andra djur?

Du och din hund kommer att leva med varandra väldigt länge och därför är det viktigt att ni får ut så mycket av varandras sällskap som det bara går. På så sätt blir inte bara du en lyckligare hundägare, utan din hund kommer också att få en bättre livskvalitet. Det finns ingen anledning för dig att skaffa en väldigt aktiv hund om du inte orkar underhålla den.