Klä dig rätt för vandring med hunden

Det finns inte mycket som går upp emot att ge sig ut på vandring med hunden – vännen som finns där i vått och torrt, som erbjuder sällskap och ovillkorlig kärlek. Att få spendera riktig kvalitetstid tillsammans är guld värt och skapar ett ännu starkare band mellan er än tidigare. Dock är det viktigt att du planerar väl och ser till att vara rätt klädd för dagarna ute på vandring.

 

Packa för alla väder

När du ska packa för vandringen är det allra viktigaste, och kanske mest självklara, att utgå från årstiden. Det som dock gäller oavsett är att packa för alla väderlekar som kan uppstå medan ni är ute, så att ni inte blir överraskade. Att bli kall och blöt är något av det värsta som kan hända om ni inte har med er ombyten och möjlighet att värma er. Att ge sig ut i skog och mark kräver också riktigt bra skor, exempelvis rejäla jaktkängor och vandringskängor som klarar både väta och kyla men samtidigt är bekväma. Tänk också på att din hund behöver möjlighet att hålla sig torr och varm, så ta med exempelvis handduk, filt och hundtäcke beroende på vad du får plats med. Men hunden måste kunna må precis lika bra som du, det är viktigt att tänka på.

Tänk på säkerheten

Nästa sak som är av stor vikt är att inte glömma bort säkerheten, något som skulle kunna skapa stora problem. Där har värme och torra ombyten igen en stor roll, men också tillräckligt med mat och vatten. Tänk också över vilka lösningar som finns om något oförutsett händer. Se till att alltid ha möjlighet att ta kontakt med omvärlden, glöm inte karta och kompass, och tänk också på att ta med reflexvästar så att ni syns om någon behöver leta efter er. Även här ska du komma ihåg att också hunden behöver väst. Fundera över hur ni ska övernatta – i bil eller tält? Om ni tar med tält finns det exempelvis varianter som går att fästa i träden så att du kommer upp över markytan, vilket kan vara både skönt och öka säkerheten.

Njut av er vandring tillsammans

När allt är på plats och all packning är klar är det dags att ge dig iväg med din fyrbenta vän, som säkert längtar efter att starta vandringen. Ju tryggare du är med det du har i packningen, desto lättare blir det att koppla av och verkligen njuta av er vandring ihop. Låt det här bli en stund för återhämtning och en möjlighet att lyssna inåt. Ute i naturen, och speciellt i skogen, blir vi positivt påverkade hälsomässigt, så se till att låta skog, mark och din hund hela dig på djupet.